BIOTRIN je nezisková organizace vytvořená vědeckými
pracovníky pro šíření informací o moderních biotechnologiích.
Je tu pro vaši informaci a jako fórum vašich názorů.

Databáze NBT organismů

On-line databáze zahrnuje vybrané geneticky upravené organismy (převážně plodiny), které vznikly s pomocí nových technik šlechtění (NBT, z angl. new breeding techniques), a které jsou buď již uvedeny na trh nebo se jejich uvedení na trh předpokládá v blízké době.

V databázi je možné vyhledávat dle následujících kritérií:

  • organismus - o jaký druh plodiny/živočicha se jedná
  • zacíleno na - zda je nová vlastnost organismu určená zejména pěstitelům, spotřebitelům, zpracovatelům/prodejcům a/nebo ke šlechtitelským účelům 
  • technika vzniku - jaká technika byla použita ke vzniku nové vlastnosti organismu
  • povoleno v EU - zda je NBT organismus povolen k uvedení na trh v EU

Základní zkratky použité v databázi:

  • CRISPR - jedna z metod nových technik šlechtění, z angl. Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats
  • GE - genetická editace, geneticky editovaný
  • GM - genetická modifikace, geneticky modifikovaný
  • GMO - geneticky modifikovaný organismus
  • NBT - nové techniky šlechtění (z angl. New Breeding Techniques)
  • TALE(N) - jedna z metod nových technik šlechtění, z angl. Transcription Activator Like Effector Nuclease(s)
organismus:

1 | 2 | 3 |

organismus nová vlastnost technika vzniku
banánovník rezistence vůči viru CRISPR/Cas9
bavlník zlepšený růst kořenů CRISPR/Cas9
bér zelený pozdější kvetení CRISPR/Cas9
brambory rezistence vůči viru, tolerance k zasolení CRISPR/Cas9
brambory odolnost proti otlakům a hnědnutí TALEN
brambory snížená tvorba akrylamidu v hlízách TALEN
brambory snížený výskyt tmavých skvrn TALEN
brambory zvýšený obsah amylopektinu v hlízách CRISPR/Cas9
citrusy rezistence vůči bakteriální chorobě CRISPR/Cas9
hlávkový salát zvýšený obsah vitamínu C a zpomalené hnědnutí CRISPR/Cas9
ječmen rezistence vůči viru CRISPR/Cas9
kiwi kompaktnější růst, dřívější doba kvetení CRISPR/Cas9
kukuřice vyšší výnos meganukleasy
kukuřice tolerance vůči suchu CRISPR/Cas9
kukuřice vyšší výnos CRISPR/Cas9
kukuřice nižší obsah fytátu zinkové prsty
lnička setá zvýšený obsah oleje CRISPR/Cas9
maniok rezistence vůči viru CRISPR/Cas9
meloun tolerance k herbicidům CRISPR/Cas9
avokádo (plod hruškovce) snížené hnědnutí dužiny plodu CRISPR/Cas9

1 | 2 | 3 |

Vytvoření databáze finančně podpořily:

 Potravinářská komora ČR - Publikace vznikla v rámci Priority D (Bezpečnost potravin) výboru pro bezpečnost potravin a důvěru spotřebitele České technologické platformy pro potraviny ve spolupráci s Potravinářskou komorou České republiky za finanční podpory Ministerstva zemědělství ČR (dotační titul 10.E.a/2021).

  Velvyslanectví USA v České republice

Aktuálně

ZPRÁVA Z KONFERENCE
NBT - naděje v boji s klimatickou změnou


uspořádali jsme pro vás

NBT KONFERENCI

26.5. 2022 | BIOTRIN


NOVÁ
Databáze NBT plodin | BIOTRIN


uspořádali jsme pro vás
promítání filmu
WELL FED
s následnou diskuzí
Promítání Well fed ODLOŽENO na říjen

Top