Hlávkový salát se zvýšeným obsahem vitamínu C

  • organismus: hlávkový salát
  • nová vlastnost: zvýšený obsah vitamínu C a zpomalené hnědnutí
  • zacíleno na: spotřebitele, zpracovatele/prodejce
  • technika vzniku: CRISPR/Cas9
  • povoleno v EU: ne

(c) Daria Chrobok, DC SciArt

Hlávkový salát je považován za jednoho z velmi vhodných kandidátů pro produkci zdraví prospěšných látek pomocí „molekulárního farmářství“ a jejich úspěšné doručování do našeho organismu.

Kyselina askorbová (lépe známá jako vitamín C) je nezbytná složka stravy lidí i zvířat. Ve srovnání s „vitamínovými bombami“, jako např. pomeranče, kapusta nebo brokolice, jsou v salátu relativně nízké hladiny vitamínu C.

Výzkumníkům Čínské akademie věd se podařilo pomocí metody CRISPR/Cas9 upravit gen ovlivňující tvorbu tohoto vitamínu, což vedlo ke zvýšení jeho obsahu o 150 %. Současně má jeho vyšší obsah ochranný účinek vůči zhnědnutí salátu – oxidován je nejprve vitamín C. Podobný ochranný účinek lze pozorovat u nakrájených jablek pokapaných citrónovou šťávou – hnědnou pomaleji.

Salát lze použít i k doručení jedlých lidských terapeutických proteinů, včetně tzv. jedlých vakcín, s jejichž uplatněním se počítá zejména v oblastech, kde by bylo běžné očkování prakticky neproveditelné. Salát splňuje pro tento účel potřebné hlavní předpoklady.

Geneticky lze upravit dědičnou informaci v jeho chloroplastech (buněčné organely zodpovědné za fotosyntézu s vlastní DNA), aby potřebnou bílkovinu vyráběly přesně a podstatně účinněji, než je tomu při vložení cizího genu do jádra.

Pěstování salátu probíhá rychle a není problém zajistit jeho bezpečnost vůči okolí (např. v izolačním skleníku, neobsahuje také žádné toxické látky).

Aktualizace ke dni: 16.7.2024


Původní vědecký zdroj:

Zhang, H.; Si, X.; Ji, X.; Fan, R.; Liu, J.; Chen, K.; et al. Genome editing of upstream open reading frames enables translational control in plants. Nat. Biotechnol. 2018, 36, 894–898. https://doi.org/10.1038/nbt.4202

Další zdroje:

Fausther-Bovendo, H.; Kobinger, G. Plant-made vaccines and therapeutics. Science 2021, 373, 740–741. doi: 10.1126/science.abf5375

Henderson, E. Advances in plant-made vaccines revive interest in plat-produced pharmaceuticals and edible drugs. News Med. Life Sci. 2021, Aug. 13. https://www.news-medical.net/news/20210813/Advances-in-plant-made-vaccines-revive-interest-in-plant-produced-pharmaceuticals-and-edible-drugs.aspx

Lelivelt, C. L. C.; McCabe, M. S.; Newell, C. A.; de Snoo, C. B.; van Dun, K. M. P.; Birch-Machin, I.; et al. Stable plastid transformation in lettuce (Lactuca sativa L.). Plant Mol. Biol. 2005, 58, 763–774.  doi: 10.1007/s11103-005-7704-8.