BIOTRIN je nezisková organizace vytvořená vědeckými
pracovníky pro šíření informací o moderních biotechnologiích.
Je tu pro vaši informaci a jako fórum vašich názorů.

Hlávkový salát se zvýšeným obsahem vitamínu C

  • plodina: hlávkový salát
  • nová vlastnost: zvýšený obsah vitamínu C a zpomalené hnědnutí
  • země: Čína
  • zacíleno na: spotřebitele, zpracovatele/prodejce
  • technika vzniku: CRISPR/Cas9
  • stav: výzkum
  • povoleno v EU: ne
Hlávkový salát se zvýšeným obsahem vitamínu C
(c) Daria Chrobok, DC SciArt

Hlávkový salát je považován za jednoho z velmi vhodných kandidátů pro produkci zdraví prospěšných látek pomocí „molekulárního farmářství“ a jejich úspěšné doručování do našeho organismu.

Kyselina askorbová (lépe známá jako vitamín C) je nezbytná složka stravy lidí i zvířat. Ve srovnání s „vitamínovými bombami“, jako např. pomeranče, kapusta nebo brokolice, jsou v salátu relativně nízké hladiny vitamínu C.

Výzkumníkům Čínské akademie věd se podařilo pomocí metody CRISPR/Cas9 upravit gen ovlivňující tvorbu tohoto vitamínu, což vedlo ke zvýšení jeho obsahu o 150 %. Současně má jeho vyšší obsah ochranný účinek vůči zhnědnutí salátu – oxidován je nejprve vitamín C. Podobný ochranný účinek lze pozorovat u nakrájených jablek pokapaných citrónovou šťávou – hnědnou pomaleji.

Salát lze použít i k doručení jedlých lidských terapeutických proteinů, včetně tzv. jedlých vakcín, s jejichž uplatněním se počítá zejména v oblastech, kde by bylo běžné očkování prakticky neproveditelné. Salát splňuje pro tento účel potřebné hlavní předpoklady.

Geneticky lze upravit dědičnou informaci v jeho chloroplastech (buněčné organely zodpovědné za fotosyntézu s vlastní DNA), aby potřebnou bílkovinu vyráběly přesně a podstatně účinněji, než je tomu při vložení cizího genu do jádra.

Pěstování salátu probíhá rychle a není problém zajistit jeho bezpečnost vůči okolí (např. v izolačním skleníku, neobsahuje také žádné toxické látky).


Původní vědecký zdroj:
Zhang, H., Si, X., Ji, X. et al. (2018): Genome editing of upstream open reading frames enables translational control in plants. Nat Biotechnol 36, 894–898 (2018).

Další zdroje:

Fausther-Bovendo, H., Kobinger, G. (2021): Plant-made vaccines and therapeutics. Science 373: 740–741. doi: 10.1126/science.abf5375

Henderson, E. (2021): Advances in plant-made vaccines revive interest in plat-produced pharmaceuticals and edible drugs. News Med. Life Sci. Aug. 13,2021. https://www.news-medical.net/news/20210813/Advances-in-plant-made-vaccines-revive-interest-in-plant-produced-pharmaceuticals-and-edible-drugs.aspx

Lelivelt, C. L. C., McCabe, M. S., Newell, C. A., de Snoo, C. B., van Dun, K. M. P. Birch-Machin, I., et al. (2005): Stable plastid transformation in lettuce (Lactuca sativa L.). Plant Mol. Biol. 58: 763–774. doi: 10.1007/s11103-005-7704-8.
 

Aktualizace ke dni: 18.11.2021

Aktuálně

NOVÁ
Databáze NBT plodin | BIOTRIN


uspořádali jsme pro vás
promítání filmu
WELL FED
s následnou diskuzí
Promítání Well fed ODLOŽENO na říjen

Top