Věda a výzkum - NBT

Adventní krisprování

Začal adventní čas. První prosincový den mají v oblibě zejména děti, které se mohou pustit do odkrývání okének adventního kalendáře s čokoládovým překvapením. Vedle tradičního čokoládového již dnes...

Novinky v oblasti NBT XVI.

Ovocnáři, školkaři i sadovníci se obávají jednoho z nejdestruktivnějších patogenů vůbec. Bakteriální spála růžovitých je bakteriální choroba způsobená bakterií Erwinia amylovora. Vědci z Fondazione Edmund Mach...

Tolerance rostlin vůči železu

Přítomnost železa v půdě je nezbytná pro růst rostlin. Hraje důležitou roli v látkové výměně rostliny, jeho dostatečné množství je mj. nutné při produkci chlorofylu. Přestože rostliny obecně vstřebávají železo...

Novinky v oblasti NBT XV.

Letos poprvé byl na trh s potravinami uveden produkt nových technik šlechtění. Jedná se o sójový olej Calyno vyrobený z genově editované sóji. V porovnání s běžným sójovým olejem má méně nasycených mastných tuků...

Novinky v oblasti NBT XIV.

Pšenice je třetí nejvíce pěstovanou plodinou na světě (po kukuřici a rýži), zaujímá obrovské množství půdy a je nosným pilířem pro potravinářství. Vědci z Kansaské státní univerzity se proto ve svém výzkumu...

Novinky v oblasti NBT XIII.

Na Kolumbijské univerzitě v USA vyvinuli s pomocí techniky CRISPR nejmenší rajče na světě. Genetický materiál byl získán z odrůdy cherry, která byla předmětem studií 10 let. Nejmenší rajče na světě má vše jako jiné...

Rýže obohacená o lignin

Lignocelulózová biomasa z buněčných stěn rostlin je nejrozšířenějším obnovitelným zdrojem. Ligniny, které tvoří 15 - 30 % lignocelulózové biomasy, vyplňují meziprostory polysacharidů rostlinných buněčných stěn, tedy...

Novinky v oblasti NBT XII.

Nové techniky šlechtění rostlin nadále zažívají veliký rozmach.Kalifornští vědci uveřejnili v odborném časopisu Nature Nanotechnology výsledky použití nové techniky, která dokáže pozměnit vlastnosti rostlin za pomocí...