Brambory budoucnosti
Vědci z nizozemského výzkumného centra ve Wageningenu (WUR) vytvořili brambor resistentní k plísni bramborové (Phytophtora infestans). Výzkum trval přes deset let a byl úspěšný, neboť pozitivní výsledky se prokázaly nejen...
Vědci z nizozemského výzkumného centra ve Wageningenu (WUR) vytvořili brambor resistentní k plísni bramborové (Phytophtora infestans). Výzkum trval přes deset let a byl úspěšný, neboť pozitivní výsledky se prokázaly nejen...
Syntetická biologie představuje novou, rychle se vyvíjející oblast, která spojuje tradiční biotechnologie s technickými obory a informačními technologiemi. Kombinuje vědu, technologie a inženýrské postupy s cílem usnadnit a...
V letošním roce se udály zajímavé věci v oblasti geneticky modifikovaných (GM) zvířat. Jednak byl v USA po více jak dvaceti letech čekání povolen GM losos jako potravina a za druhé se uvažovalo o polním testování GM...
V týdeníku Nature se objevila informace jihokorejských vědců, že dokázali vytvořit prase s takzvaně zdvojeným osvalením. Podle jejich informací se k němu dostali prostřednictvím úpravy genů - tedy postupem mnohem jednodušším než...
Rýže je jednou ze tří hlavních obilovin, které se ve světě produkují. Důležitá je zejména pro rozvojové země, kde představuje pro konzumenty základní (a někdy také jediný) zdroj energie. I proto se na tuto plodinu zaměřují...
Vědcům z výzkumného institutu ve Stanfordu - Stanford ChEM-H (Chemistry, Engineering & Medicine for Human Health) - se podařilo vyprodukovat v laboratoři lék na rakovinu, který byl doposud získáván pouze z ohroženého a hůře...
Tato otázka se momentálně diskutuje v politických i vědeckých kruzích EU u nových genových (biotechnologických) technik šlechtění, ve zkratce NBT. NBT jsou horkým bramborem na bruselském poli. Jedná se o nové metody...
Díky 7. Rámcovému programu EU se podařilo sestavit a v červenci t.r. zveřejnit databázi IPAFEED, která je rozsáhlým zdrojem informací o vlivu geneticky modifikovaných (dále GM) krmiv na zdraví hospodářských zvířat. Jednalo se...
Tým vědců z německých společností Nomad Bioscience a Icon Genetics objevil novou strategii, jak bojovat proti nemocem způsobeným konzumací kontaminovaných potravin. Pomocí genového inženýrství vyprodukovali ve vybraných...
Na holandské univerzitě v Delftu – Delft Univerzity of Technology – právě probíhá průzkum, který se zaměřuje na otázku motivace vědců ke spoluúčasti na tvorbě legislativy v oblasti biotechnologií. I čeští...
V USA se, dle článku "Seeds of change" v časopise Nature, letos zaseje herbicidně tolerantní řepka, kterou však producent – firma Cibus nepovažuje za geneticky modifikovaný organismus (dále „GMO“). Zmiňovaná řepka vznikla...
Fotosyntéza je důležitý fyziologický proces v rostlině, který zajišťuje autotrofní výživu. Na tento proces se zaměřil tým tvořený americkými a čínskými vědeckými pracovníky z partnerských pracovišť – University of...
O dvacetiletém výzkumu v oblasti geneticky modifikovaných (GM) plodin pojednává článek Dr. Ing. Jaroslava Salavy z VÚRV Praha, v.v.i., který na svých stránkách uveřejnil portál Gate2Biotech dne 16. 3. 2015. Autor zde...
Ačkoliv je u řady rostlin již sekvencován kompletní genom a jejich geny identifikovány, funkce mnoha těchto genů zůstává stále neznámá. Tým výzkumníků z japonského RIKEN Center for Sustainable Resource Science vyvinul novou...
Sympozium se uskutečnilo v Des Moines, Iowa, ve dnech 15. - 17. října 2014. Téma znělo: „Největší výzva v lidské historii: Dokážeme trvale zajistit potravu pro 9 miliard lidí na naší planetě v roce 2050?“...
Chile vyvíjí novou technologii založenou na využití rostlin k boji proti znečištění vznikajícímu v důlním průmyslu. Chilští vědci z University of Santiago vyvinuli technologii známou pod pojmem fytostabilizace (angl....
Brazílie je druhým největším pěstitelem geneticky modifikovaných (GM) plodin. V současnosti se chystá na pěstování GM eukalyptů firmy FuturaGene, která je se svými provozy v Brazílii, Číně a Izraeli...
Konsorcium vědců obdrželo grant od National Science Foundation ve výši 20 milionů dolarů, aby zkoumalo účinky změn klimatu na plodiny. V konsorciu jsou vědecké týmy z University of Missouri, Washington University, Saint...
Vědci ze Zemědělského ústavu University of Western Australia zkoumají, jak se cizrna přizpůsobuje k suchu, kterému je vystavena v jižní Austrálii ve většině sezón. Sucho je přitom limitujícím faktorem pro dosažení vysokých...
V červnu 2014 byla v časopise Food Chemistry uveřejněna studie autorů z Norska a Velké Británie, která se zabývá rozdíly ve složení sóji pěstované různými způsoby - Bøhn T., Cuhra M., Traavik T., Sanden M.,...