Věda a výzkum - NBT

Genetické nůžky na český chmel

„Myslíme jenom na to, že chmel je naše zlato…“ I současná mladá generace ještě zná tento hit z muzikálu Starci na chmelu. Byť, k její škodě, už romantika chmelových brigád dávno odešla do archivu. A přesto...

Navrátí CRISPR zrak slepým?

Převratná léčba dědičné slepoty pomocí techniky je v současné době ve Spojených státech amerických (USA) předmětem klinického testování. Do vědeckého výzkumu BRILLIANCE clinical trial je v USA zapojeno několik...

Použití metody CRISPR u paprik

Úprava genomu pomocí nových technik šlechtění, zejména metodou CRISPR, je relativně jednoduchou a slibnou možností, jak dosáhnout zlepšení cílových vlastností různých plodin. Zásadní podmínkou pro precizní a přesnou editaci...

Cas-CLOVER - alternativa ke CRISPR/Cas9

CRISPR/Cas9 je nejpoužívanějším systémem pro editaci genů, kterým se provádí genetické úpravy požadovaných vlastností u rostlin, zvířat a jiných organismů. Je to velice přesná editační metoda využívající tzv. naváděcí...

Zvýšení tolerance rýže vůči suchu

Vědci z čínské akademie zemědělských věd (Chinese Academy of Agricultural Sciences) studovali funkci OsABA8ox2, katabolického genu kyseliny abscisové, v růstu a vývoji kořenů a reakci na sucho u rýže. Zjistili, že se jedná o...

Adventní krisprování

Začal adventní čas. První prosincový den mají v oblibě zejména děti, které se mohou pustit do odkrývání okének adventního kalendáře s čokoládovým překvapením. Vedle tradičního čokoládového již dnes...

Novinky v oblasti NBT XVI.

Ovocnáři, školkaři i sadovníci se obávají jednoho z nejdestruktivnějších patogenů vůbec. Bakteriální spála růžovitých je bakteriální choroba způsobená bakterií Erwinia amylovora. Vědci z Fondazione Edmund Mach...