...v Indii vědci vypěstovali geneticky modifikovanou hořčici?

Hořčice patří v současné době k nejdůležitějším olejninám, v Indii je dokonce nejvýznamnější olejninou. Kvůli nízkému růstu výnosů, ale stále zvyšujícímu se počtu obyvatel a rostoucí spotřebě jedlých olejů (dovoz přes 14 milionů tun ročně) se Indie rozhodla podpořit domácí produkci zavedením geneticky modifikovaných hybridů hořčice.

V říjnu 2022 schválilo indické Ministerstvo životního prostředí uvolnění hybridní geneticky modifikované hořčice DMH-11 do životního prostředí. Tento hybrid DMH-11 byl vyvinut Univerzitou v Dillí pod vedením prof. Deepaka Pentala. Vznikl křížením indické odrůdy Varuna s východoevropskou linií EH-2 a využívá genový systém barnas-barstar, který byl získán z nepatogenní půdní bakterie Bacillus amyloliquefaciens, a který umožňuje efektivní produkci hybridních semen.

Hořčice je přirozeně samosprašná (schopna samoopylení), což ztěžuje vývoj výnosnějších hybridů. Pomocí genového systému barnase-barstar je vytvořena samčí linie ♂️ a linie obnovující plodnost, jejichž křížením vznikají plně plodné hybridy. Obě linie obsahují také gen bar, který zajišťuje odolnost vůči herbicidu fosfinothricinu. Výsledná potomstva jsou vysoce výnosná a schopná produkovat semena/zrna ve druhé samčí plodné linii.

Technologie hybridu GM hořčice navazuje na úspěšný model hybridu GM řepky, která se pěstuje po celém světě již více než 25 let. Olej i šrot z těchto plodin jsou běžně používány v potravinářství i krmivářství. Genetická modifikace tak přináší nové možnosti pro šlechtění hořčice – podporuje vyšší výnosy, odolnost vůči chorobám a herbicidům, a zlepšuje kvalitu oleje i šrotu. Hybridy jako DMH-11 jsou nadějí pro zajištění potravinové a ekonomické bezpečnosti Indie.

Více informací na toto téma můžete najít zde:
https://biotech.co.in/sites/default/files/GM-Mustard_%2002.01.24.pdf
https://vajiramandravi.com/upsc-exam/gm-mustard/

Autorka textu: Kristýna Kliková, editorka textu: Tereza Branyšová​​​​​​