BIOTRIN je nezisková organizace vytvořená vědeckými
pracovníky pro šíření informací o moderních biotechnologiích.
Je tu pro vaši informaci a jako fórum vašich názorů.

Sójové boby jako nový producent kaseinu na výrobu sýra?

Kasein je bílkovina obsažená z 80 % v kravském mléce a představuje dobrý zdroj aminokyselin. Dodává sýrům veškerou jejich funkčnost včetně tažnosti a schopnosti tání. Část spotřebitelů však díky alergii na kasein a intoleranci laktózy nemůže běžné sýry konzumovat. Toto omezení se rozhodla řešit Magi Richani ve svém start-upu Nobell Foods zaměřenému na produkci rostlinného kaseinu pro výrobu vegetariánských náhrad sýrů.

Její společnost využívá k produkci kaseinu geneticky upravené sójové boby. Po více než čtyřech letech výzkumu se jim podařilo objevit způsob, jak vyrobit rostlinný kasein se stejnou chutí a texturou, jako má klasický kasein z kravského mléka. 

Benefitem je bezesporu i to, že při jeho výrobě nedochází (narozdíl od běžného chovu skotu) k poškozování životního prostředí.

Tým ze společnosti Nobell Foods se zaměřuje na výrobu mozzarelly a čedaru, tedy dva druhy sýrů, které tvoří 60 % spotřebovaného sýra v USA. Sýry budou k dispozici na trhu koncem roku 2022 nebo začátkem roku 2023.

 

Zdroje:

 

 

Aktuálně

MÁTE MOŽNOST VYJÁDŘIT SE!
Veřejná konzultace | Evropská komise


uspořádali jsme pro vás

NBT KONFERENCI

26.5. 2022 | BIOTRIN


NOVÁ
Databáze NBT plodin | BIOTRIN


uspořádali jsme pro vás
promítání filmu
WELL FED
s následnou diskuzí
Promítání Well fed ODLOŽENO na říjen

Top