Nová položka v NBT knihovně – Okurka odolná k chladu
24.4.2025 | Tereza Branyšová
Okurka setá (Cucumis sativus L.) patří mezi významné celosvětově pěstované plodiny. Tato rostlina pocházející z Indie nejlépe roste při teplotách 18-30 °C, je však mimořádně citlivá na chlad ve všech fázích svého životního cyklu. Nízké teploty komplikují pěstování zemědělských plodin v mnoha částech světa. I přes intenzivní výzkum stále není zcela jasné, proč některé rostliny snášejí chlad lépe než jiné.
Vědecký průlom přinesla celogenomová asociační studie (GWAS), která odhalila klíčovou genetickou variantu v genu STAYGREEN (CsSGR) u okurky, související s odolností vůči chladu. Pomocí technologie CRISPR vytvořili rostliny s vyřazeným genem CsSGR, které lépe snášejí nízké teploty, obsahují více chlorofylu a produkují méně škodlivých reaktivních forem kyslíku (ROS) při teplotním stresu.
Zajímavé je, že tyto mutantní rostliny vykazují zvýšenou odolnost nejen vůči chladu, ale také vůči suchu, zasolení a patogenu Pseudoperonospora cubensis. Gen CsSGR proto představuje slibný cíl pro šlechtění odolnějších okurek, které by mohly prosperovat i v náročnějších klimatických podmínkách.
Více na: Okurka odolná k chladu