Nová položka v NBT knihovně – Brambory méně náchylné ke stresům

26.6.2025 | Tereza Branyšová

Brambory představují třetí nejvýznamnější potravinářskou plodinu na světě a jsou velmi výživnou potravinou s vysokým obsahem důležitých živin. To je činí perspektivní zejména v rozvojových zemích. Jejich pěstování však komplikuje vysoká náchylnost k mnoha chorobám a škůdcům, což vyžaduje časté chemické ošetření.

Švédští výzkumníci však nyní úspěšně použili technologii editace genomu CRISPR/Cas9 k vytvoření odolnějších odrůd brambor. Pomocí vyřazení jednoho genu (StDMR6-1) získali mutantní linie, které ve čtyřletých polních testech prokázaly zvýšenou odolnost proti třem závažným chorobám brambor: plísni bramborové, alternáriové skvrnitosti listů a strupovitosti hlíz. Navíc tyto upravené rostliny lépe snášely sucho a zasolení půdy. Zásadní je, že zvýšená odolnost se dosáhla bez negativního dopadu na výnos a kvalitu hlíz. Tento výzkum tak otevírá cestu k udržitelnějšímu pěstování brambor s menší závislostí.

Více na: Brambory méně náchylné ke stresům

Autor textu položky v knihovně NBT: Slavomír Rakouský