...v roce 2022 povolila americká FDA prodej prvního hovězího skotu s upraveným genomem?


Tuto genetickou úpravu provedla společnost Recombinetics prostřednictvím své dceřinné firmy Acceligen pomocí technologie CRISPR-Cas9, kdy byl gen vložen do embryí skotu. Skot tak získává velmi krátkou, hladkou srst, což podle vědeckých poznatků zlepšuje jejich odolnost a toleranci vůči teplu. Vlastnost je navíc dědičná a může se tak přenášet na další generace. Stejného znaku lze ale dosáhnout i klasickým šlechtěním – právě tato skutečnost byla klíčová při hodnocení rizik.
Bezpečnost a dopady této úpravy posuzoval americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), který v USA hodnotí geneticky upravená zvířata v rámci procesu pro schvalování tzv. nových veterinárních léčiv (NADA). FDA ale nemusí vždy využít celý tento postup schvalování – pokud je prokázáno, že úprava nepředstavuje významné riziko pro zdraví lidí, zvířat ani životní prostředí, může úřad rozhodnout o tzv. nízkém riziku. A přesně tak tomu bylo v případě PRLR-SLICK skotu. Podle hodnocení Centra veterinární medicíny (CVM) se geneticky upravená zvířata dokonce zásadně neliší od těch, která mají stejnou vlastnost získanou konvenčním chovem.
Současně nebyla zjištěna žádná významná environmentální rizika, například nekontrolované šíření v přírodě. Genetická změna ani její projevy ve zvířeti nebyly vyhodnoceny jako nebezpečné a nepředpokládají se ani rozdíly v kvalitě či bezpečnosti masa ve srovnání s běžným hovězím. PRLR-SLICK skot byl proto označen jako geneticky upravený živočich s nízkým rizikem.
Rozhodnutí FDA je považováno za zásadní milník, který může otevřít cestu dalším zvířatům s genetickými úpravami hodnocenými jako nízkorizikové. Firma Acceligen plánuje uvést maso z tohoto geneticky upraveného skotu na trh v blízké budoucnosti, k realizaci ale zatím nedošlo. Celý krok ukazuje, že biotechnologie začínají hrát stále významnější roli nejen v rostlinné, ale i v živočišné produkci potravin.
Více informací na toto téma můžete najít zde:
- https://nationalaglawcenter.org/first-there-was-aquadvantage-salmon-then-there-was-galsafe-pigs-and-now-theres-prlr-slick-cattle/
- https://www.isaaa.org/blog/entry/default.asp?BlogDate=3%2F23%2F2022&utm
- https://www.agriculture.com/livestock/cattle/what-are-the-prlr-slick-cattle?utm
Autorka textu: Kristýna Kliková, editorka textu: Tereza Branyšová