...požadavky na označování GM produktů se výrazně liší po celém světě?
Ve Spojených státech amerických (USA) platí od roku 2022 federální nařízení, které vyžaduje označování GM produktů jako „bioengineered“. Toto označení může být uvedeno formou textu, QR kódu nebo příslušného symbolu. Studie ukázaly, že zavedení povinného označování vedlo k poklesu prodeje GM potravin o 5,9 %, zatímco prodej ne-GM a bioproduktů mírně vzrostl. Tyto výsledky naznačují, že označování může ovlivnit spotřebitelské preference a nákupní chování, přestože GM potraviny často vynikají vyšší kvalitou, výživovou hodnotou a delší skladovatelností ve srovnání s konvenčními produkty.
V Kanadě je označování GM potravin dobrovolné, pokud se jejich vlastnosti významně neliší od konvenčních potravin. Dohled nad bezpečností a regulací GMO zde zajišťuje Kanadský úřad pro inspekci potravin a Ministerstvo zdravotnictví. Dobrovolné označování GM potravin nadále platí i na Filipínách, přestože zákony o povinném označování již byly těsně před schválením.
V Jižní Americe se pravidla pro označování GM produktů výrazně liší v závislosti na legislativě jednotlivých států. V Brazílii je povinné označovat GM potraviny, pokud obsahují více než 1 % GM složek, přičemž na obalu musí být symbol „T“ v trojúhelníku a nápis informující o obsahu GMO. Naopak v Argentině, která patří k největším producentům GM plodin, není označování GM potravin na obalech vyžadováno.
V Japonsku se povinné označování GM potravin vztahuje pouze na vybrané základní produkty, jako je sója nebo kukuřice, a to jen v případě, že obsahují více než 5 % GM složek. V Číně je označování povinné pro GM plodiny, avšak nemusí se vztahovat na všechny potraviny z nich vyrobené. Jihoafrická republika vyžaduje označování všech GM produktů i potravin s obsahem GM složek do 5 %, zatímco Keňa má ještě přísnější pravidla a označení je povinné u potravin s více než 1 % GM složek. Povinné značení GMO je zavedeno také v Malajsii a Austrálii, kde se vztahuje na potraviny obsahující více než 1 % GM složek a nesou označení „geneticky modifikované“.
Přístup jednotlivých zemí k označování GM potravin vychází nejen z legislativních požadavků, ale i z veřejného mínění a míry důvěry ve vědecké poznatky. Vývoj v této oblasti proto nadále ovlivňují politická rozhodnutí, technologický pokrok i měnící se preference spotřebitelů.
Více informací na toto téma můžete najít zde:
- https://bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/publikace1/Moderni_biotechnologie_WEB.pdf
- https://www.isaaa.org/kc/Publications/pdfs/briefs/Brief4-2.pdf
- https://www.psu.edu/news/agricultural-sciences/story/mandatory-labeling-genetically-engineered-foods-may-reduce-customer
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956713522003863
Autorka textu: Kristýna Kliková, editorka textu: Tereza Branyšová