Odhalen mechanismus přirozené obranyschopnosti rostlin

29.10.2013 |

Mezinárodnímu týmu vědců z Anglie a Číny se jako prvním podařilo odhalit, jak přesně funguje přirozená imunita rostlin vůči bakteriím. Tento výzkum si slibuje významné využití v praxi k tvorbě plodin, které budou rezistentní k širokému spektru bakteriálních chorob. Výzkum probíhal v těsné kooperaci vědecko-výzkumných pracovišť z rozdílných konců světa – v anglickém The Sainsbury Laboratory in Norwich (TSL) a na čínské univerzitě Tsinghua a Čínské akademii věd v Pekingu.

Prof. Cyril Zipfel z anglické TSL k výsledkům výzkumu prohlásil: „Rostliny, podobně jako lidé, mají vrozenou schopnost rozpoznat potenciálně škodlivou bakterii a vyslat odpovídající obrannou reakci. My jsme objevili, jak tento komplexní chemický vztah funguje. Tato informace nám umožňuje vytvořit precizní systém rezistence v cílových plodinách.“

Výzkumníci odhalili molekulární mechanismus, při kterém se aktivuje klíčový rostlinný receptor FLS2. Tento receptor váže bakteriální protein flagellin, nezbytný pro pohyblivost bakterie, a vytváří ko-receptor potřebný k obranné reakci rostliny. Podle prof. Zipfela výsledky tohoto výzkumu umožní vytvořit plodiny se zvýšenou obranyschopností ke škodlivým bakteriím, které v tuto chvíli redukují výnosy plodin i kvalitu potravin.