...kromě hlavních zemědělských plodin existují i geneticky modifikované tropické a subtropické plodiny?

Papája pochází z jižního Mexika a Střední Ameriky, dnes se však pěstuje v tropických a subtropických oblastech po celém světě. Původní divoké formy papáji mají jen malé plody s minimem dužiny, zatímco domestikované odrůdy byly šlechtěny pro větší výnos. Hlavním problémem tradičně pěstované papáji je jejich vysoká citlivost na virus kroužkovitosti papáji, tzv. Papaya Ringspot Virus, který způsobuje zakrnění rostlin a ztrátu úrody.

Papaya Ringspot Virus poprvé zasáhl ve 40. letech 20. století na Havaji a do 90. let se rozšířil do téměř všech oblastí, kde se papája pěstovala, což vedlo k poklesu produkce o 50 % mezi lety 1993-2006. Aby se zabránilo úpadku pěstování papáji, havajský vědec Dennis Gonsalves z Cornell University vyvinul geneticky modifikovanou odrůdu Rainbow papaya, která byla odolná vůči viru. Tato odrůda, uvedená na trh v roce 1998, obsahuje část genomu viru, díky čemuž rostlina produkuje virové proteiny a získává imunitu vůči infekci. To nejen zvýšilo výnosy papáji a její odolnost vůči škůdcům, ale také snížilo potřebu chemických postřiků a hnojiv.

Aby byla GM papája dostupná co největšímu počtu farmářů, spolupracoval Gonsalvesův tým s veřejným i soukromým sektorem na jejím rozšíření. Dnes GM papája tvoří více než 90 % produkce papáji na Havaji a celkově v USA. V roce 2011 schválilo Japonsko její dovoz, čímž havajští pěstitelé získali významný exportní trh. Mezitím Čína vyvinula vlastní geneticky modifikovanou papáju a stala se tak jedním z jejích největších producentů. Kanada GM papáju sice dováží, ale nepěstuje ji komerčně. Evropská unie dosud neschválila její dovoz ani pěstování.

Více informací o GM papáje můžete najít zde:

Autorka textu: Kristýna Kliková, editorka textu: Tereza Branyšová