...i běžný salát byl geneticky upraven tak, aby obsahoval až 30krát více betakarotenu, provitaminu A?
Přestože je dnes větší tlak na zdravé stravování a zároveň je dostupnost téměř všech potravin snazší, většina lidí stále nekonzumuje doporučené množství ovoce a zeleniny. Z tohoto důvodu se vědci Universitat Politècnica de València ve Španělsku rozhodli geneticky upravit klasický salát, aby zvýšili jeho nutriční hodnotu. Výsledkem je odrůda „zlatého salátu“ obsahující až 30x více živin a vitamínů než běžný salát.
Vědci se zaměřili na zvýšení obsahu betakarotenu, pigmentu s antioxidačními vlastnostmi, který slouží jako prekurzor vitaminu A. Běžně se vyskytuje v zelenině jako je mrkev, dýně, nebo brambory a dává plodinám typické nažloutlé až oranžové zbarvení listů. Jeho dostatečný příjem je klíčový pro zdravý zrak, imunitní systém nebo při prevenci srdečních onemocnění.
Za normálních podmínek se betakaroten syntetizuje v chloroplastech, které zajišťují přeměnu slunečního záření na energii. Pokud je ho tam však příliš, může to negativně ovlivnit účinnost fotosyntézy. Proto tým španělských vědců vyvinul technologii, která umožňuje přesunout betakaroten do jiných částí buňky, kde není narušeno fungování chloroplastů.
Samotný salát obvykle nebývá považován za výživově výraznou plodinu – často se používá jen jako doplněk v sendvičích, salátech či jiných pokrmech. Význam tzv. zlatého salátu však spočívá nejen ve zvýšeném množství betakarotenu, ale i v jeho lepší biologické dostupnosti – pro lidský organismus snáze využitelný než z některých běžných druhů zeleniny.
Obdobně jako zlatá rýže, i zlatý salát má velký potenciál v boji proti nedostatku vitaminu A, který představuje vážný problém zejména v rozvojových zemích a každoročně způsobuje milionům dětí nemoci , ztrátu sluchu, nebo zraku.
Více informací na toto téma můžete najít zde:
- https://newatlas.com/health-wellbeing/golden-lettuce-genetically-engineered-30-times-vitamins/
- https://www.iflscience.com/golden-lettuce-new-fortified-food-is-packed-with-30-times-more-provitamin-a-75976
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/tpj.16964
Autorka textu: Kristýna Kliková, editorka textu: Tereza Branyšová