…geneticky modifikovaná řepka byla poprvé vypěstována již v roce 1996?

Řepka olejka (Brassica napus) je zemědělskou plodinou z čeledi brukvovitých (Brassicaceae), která je pěstována především pro svá semena, která jsou bohatá na olej. Řepka patří mezi jednu z nejvýznamnějších olejnin na světě a má široké využití v potravinářství (řepkový olej, margaríny), průmyslu (výroba maziv, laků, biopaliv) i jako krmivo (šrot z lisování oleje bohatý na bílkoviny). Řepka je jednou z nejdůležitějších plodin také v České republice. V roce 2023 byla pěstována na více než 370 000 hektarech, což představuje přibližně 15 % orné půdy v zemi.

Genetické modifikace řepky se zaměřují na vývoj různých odrůd závisejících na specifických potřebách zemědělství, včetně tolerance vůči neselektivním herbicidům (odolnost vůči glyfosátu, glufosinátu amonnému) a zlepšení agronomických vlastností. GM produkty jsou vyvíjeny společnostmi BASF, Monsanto a Bayer CropScience.  

Řepka patří vedle sóji, bavlníku či kukuřice mezi nejčastěji pěstované geneticky modifikované plodiny. V důsledku velmi přísné legislativy Evropské unie se geneticky modifikovaná řepka v žádné zemi EU, včetně České republiky, nepěstuje. Doposud byl schválen pouze dovoz a zpracování zejména v krmivářském průmyslu.

Ve světě bylo dosud schváleno 37 odrůd řepky v 15 zemích. Povolení k pěstování GM řepka dosud získala v USA, Kanadě, Austrálii a Chile, dovoz byl povolen v dalších 10 státech. V Chile je řepka pěstována z důvodu vývozu osiva.

Již v roce 2018 tvořila GM řepka 29 % veškeré pěstované řepky na světě, tudíž se nejedná o zanedbatelné množství. V USA a Kanadě převažuje pěstování odrůd GM řepky nad pěstováním běžné, nemodifikované řepky.

Tento trend pokračuje díky vyšší výnosnosti GM odrůd a jejich schopnosti snížit náklady na herbicidy i pracovní sílu. Kromě toho jsou GM plodiny v těchto regionech ceněny pro jejich odolnost vůči škůdcům a nepříznivým podmínkám, což zajišťuje stabilní produkci i v náročných klimatických podmínkách.
 
Více informací na toto téma můžete najít zde:

Autorka textu: Kristýna Kliková, editorka textu: Tereza Branyšová