Řepkový olej jako významný zdroj omega-3 mastných kyselin

14.4.2020 |

Ve druhém čtvrtletí roku 2020 bude na trh uveden řepkový olej obsahující omega-3 mastné kyseliny. Novou odrůdu řepky Nuseed Omega-3, z níž je olej připravován, vyvinula a následně patentovala společnost Nuseed ve spolupráci s organizacemi Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) a Grains Research and Development Corporation (GRDC).

Jedná se o první rostlinný zdroj významného množství polynenasycených omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem, např. kyseliny dokosahexaenové (DHA), které jsou nezbytné pro správné fungování organismu. Dosud byly tyto mastné kyseliny získávány nejčastěji z tučných ryb, např. z lososa. Uvedený vývoj nového typu řepky tak může pomoci zmírnit tlak na využívání populací volně žijících ryb pro produkci oleje a zjednodušit přístup k omega-3 mastným kyselinám v běžném stravování.

Společnost Nuseed předpokládá, že jeden hektar nově vyvinuté řepky má potenciál poskytnout stejné množství omega-3 mastných kyselin jako 10 tun volně žijících ryb.

V březnu tohoto roku společnost Nuseed oznámila, že uzavřela dohodu o zpracování jimi vyvinuté řepky s jedním z předních zemědělských zpracovatelů, Archer Daniels Midland (ADM). Tato dohoda si klade za cíl zachování nejvyšší možné kvality po dobu celého procesu výroby oleje, tedy od produkce rostlin na farmě až po zpracování na olej a dodání hotových produktů koncovým zákazníkům.

Oleje získané z řepky Nuseed Omega-3 budou zpracovány do dvou produktů: Aquaterra a Nutriterra. Aquaterra by mohla posloužit jako udržitelná alternativa rybího oleje, jehož celosvětová roční spotřeba je nyní více než 500 000 tun. O produkt Nuriterra bohatý na DHA je pak vysoký zájem v segmentu lidské výživy.

Společnost Nuseed v budoucnu plánuje naplno využít také potenciál čiroku či slunečnice.

Zdroj: https://www3.nuseed.com/us/nuseed-partners-with-adm-for-omega-3-processing-in-the-u-s/

http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=18033