Nová položka v NBT knihovně – Rajče s delší trvanlivostí a vyšší kvalitou plodů
30.10.2025 | Tereza Branyšová
Rajče je klíčovou plodovou zeleninou a důležitým zdrojem vitamínů. Jednou z hlavních výzev rajčatového průmyslu jsou posklizňové ztráty způsobené měknutím plodů, mikrobiálním znehodnocením či mechanickým poškozením. Tradiční šlechtění se proto snaží tento problém řešit, ale často na úkor senzorických vlastností.
Technologie CRISPR nyní umožnila vyřadit geny zodpovědné za rozklad pektinu během zrání. Takto upravené plody jsou pevnější a trvanlivější, a přitom si zachovávají původní chuť, barvu i aroma. Vykazují také vyšší odolnost vůči mechanickému poškození a nižší ztrátu vody. Poznatky z výzkumu tak nabízejí šlechtitelům možnost zvýšit odolnost plodů bez kompromisů v kvalitě.
Více na: Rajče s delší trvanlivostí a vyšší kvalitou plodů
Autorka textu položky v knihovně NBT: Eliška Čermáková