Věda a výzkum

Bramborový vitamín nejen pro sportovce

29.5.2018Věda a výzkum

Indickým vědcům se podařilo pomocí genetických modifikací zvýšit obsah vitamínu B6 v bramborách. O tomto úspěchu aktuálně informuje vědecký časopis Plant Science. Vitamín B6 – vlastně „troj-vitamín“, přírodní...

Ječmen v hledáčku českých šlechtitelů

26.3.2018Věda a výzkum

Ječmen je tradiční plodinou našich polí, a proto není divu, že k němu upírají bližší pohled i čeští šlechtitelé. Vědci z olomouckého Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (dále CRH) se...

Naděje na záchranu banánů

26.2.2018Věda a výzkum

Vědci z celého světa se snaží najít nový druh banánů, který by nahradil nejznámější odrůdu Cavendish. Tato světově nejoblíbenější odrůda banánů je na pokraji vyhynutí kvůli tzv. panamské nemoci. Panamská nemoc je...

Vyšší výnosy kukuřice díky rýži

20.2.2018Věda a výzkum

Výzkumníci z anglického institutu Rothamsted Research objevili, že se díky rýži dá zvýšit produktivita kukuřice. S pomocí genové technologie vnesli do rostlin kukuřice gen z rýže, který reguluje akumulaci...

Novoroční přípitek GM vínem

29.12.2017Věda a výzkum

Novoroční přípitek GM vínem? I to by mohlo být v blízké budoucnosti realitou. Množství potravin a nápojů, jejichž vlastnosti lze vylepšit pomocí geneticky modifikovaných organismů, stále roste. Výzkumní pracovníci...

GM sinice pomáhají vyrobit plast

7.11.2017Věda a výzkum

Na Michiganské univerzitě v USA vyvinuli způsob, jak uspokojit poptávku po plastu ve světě a současně omezit negativní dopady na životní prostředí při jeho následné likvidaci. Kelímky, sáčky, igelitové pytle, tvrdé plasty...

Týden vědy a techniky

Pozvánka na akciTémata GMO a biotechnologie budou mít své zastoupení na blížícím se Týdnu vědy a techniky, který pořádá Akademie věd ČR. Sedmnáctý ročník se uskuteční v termínu 6.–12. listopadu 2017. Tentokrát se zaměří...

Transgenní rýže odolná k poléhání

31.8.2017Věda a výzkum

V raných dobách své evoluce si mnohé traviny postupně vytvořily dlouhá stébla, s mechanickou odolností odpovídající tehdejší tíži jejich klasů. Představovala pro ně konkurenční výhodu ve srovnání s nízkými...