BIOTRIN je nezisková organizace vytvořená vědeckými
pracovníky pro šíření informací o moderních biotechnologiích.
Je tu pro vaši informaci a jako fórum vašich názorů.
On-line databáze zahrnuje vybrané geneticky upravené organismy (převážně plodiny), které vznikly s pomocí nových technik šlechtění (NBT, z angl. new breeding techniques), a které jsou buď již uvedeny na trh nebo se jejich uvedení na trh předpokládá v blízké době.
V databázi je možné vyhledávat dle následujících kritérií:
Základní zkratky použité v databázi:
organismus | nová vlastnost | technika vzniku |
---|---|---|
rýže | rezistence vůči bakteriální chorobě | TALEN |
rýže | snížený obsah arsenu | CRISPR/Cas9 |
rýže | snížený obsah glutelinu | CRISPR/Cas9 |
rýže | zvýšená tolerance k zasolení půd | CRISPR/Cas9 |
rýže | zvýšený obsah mikroprvků | CRISPR/Cas9 |
rýže | zvýšený obsah kyseliny gama-aminomáselné | CRISPR/Cas9 |
Skot | Zvýšená tolerance abiotického stresu (vyšších teplot), kratší hladká srst | CRISPR/Cas9 |
sója | vylepšená kvalita oleje | TALEN |
sója | zvýšený obsah bílkovin a pozměněný obsah mastných kyselin v triacylglycerolech (TAG) | CRISPR/Cas9 |
tilapie | zvýšená výtěžnost masa – filetů, lepší konverze krmiva | ostatní |
torénie | změněná barva květu | CRISPR/Cas9 |
žampion | zvýšená odolnost proti hnědnutí | CRISPR/Cas9 |
tuňák | pomalé plavání (změna chování tuňáků v reakci na vnější podněty) | TALEN |
Vytvoření databáze finančně podpořily:
Potravinářská komora ČR - Publikace vznikla v rámci Priority D (Bezpečnost potravin) výboru pro bezpečnost potravin a důvěru spotřebitele České technologické platformy pro potraviny ve spolupráci s Potravinářskou komorou České republiky za finanční podpory Ministerstva zemědělství ČR (dotační titul 10.E.a/2021).
POZVÁNKA NA SEMINÁŘ
VESMÍRNÉ BIOTECHNOLOGIE
ZPRÁVA Z KONFERENCE
NBT - naděje v boji s klimatickou změnou
uspořádali jsme pro vás
NBT KONFERENCI