Knihovna NBT organismů
On-line knihovna NBT organismů zahrnuje vybrané geneticky upravené organismy (převážně plodiny), které vznikly s pomocí nových technik šlechtění (NBT, z angl. new breeding techniques), a které jsou buď již uvedeny na trh nebo se jejich uvedení na trh předpokládá v blízké době.
V knihovně NBT je možné vyhledávat dle následujících kritérií:
- organismus - o jaký druh plodiny/živočicha se jedná
- zacíleno na - zda je nová vlastnost organismu určená zejména pěstitelům, spotřebitelům, zpracovatelům/prodejcům a/nebo ke šlechtitelským účelům
- technika vzniku - jaká technika byla použita ke vzniku nové vlastnosti organismu
- povoleno v EU - zda je NBT organismus povolen k uvedení na trh v EU
Základní zkratky použité v knihovně NBT:
- CRISPR - jedna z metod nových technik šlechtění, z angl. Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats
- GE - genetická editace, geneticky editovaný
- GM - genetická modifikace, geneticky modifikovaný
- GMO - geneticky modifikovaný organismus
- NBT - nové techniky šlechtění (z angl. New Breeding Techniques)
- TALE(N) - jedna z metod nových technik šlechtění, z angl. Transcription Activator Like Effector Nuclease(s)
organismus | nová vlastnost | technika vzniku |
---|---|---|
sója | zvýšený obsah bílkovin a pozměněný obsah mastných kyselin v triacylglycerolech (TAG) | CRISPR/Cas9 |
tilapie | zvýšená výtěžnost masa – filetů, lepší konverze krmiva | ostatní |
torénie | změněná barva květu | CRISPR/Cas9 |
žampion | zvýšená odolnost proti hnědnutí | CRISPR/Cas9 |
tuňák | pomalé plavání (změna chování tuňáků v reakci na vnější podněty) | TALEN |
Vytvoření knihovny NBT finančně podpořily:
Potravinářská komora ČR - Publikace vznikla v rámci Priority D (Bezpečnost potravin) výboru pro bezpečnost potravin a důvěru spotřebitele České technologické platformy pro potraviny ve spolupráci s Potravinářskou komorou České republiky za finanční podpory Ministerstva zemědělství ČR (dotační titul 10.E.a/2021).