Knihovna NBT organismů
On-line knihovna NBT organismů zahrnuje vybrané geneticky upravené organismy (převážně plodiny), které vznikly s pomocí nových technik šlechtění (NBT, z angl. new breeding techniques), a které jsou buď již uvedeny na trh nebo se jejich uvedení na trh předpokládá v blízké době.
V knihovně NBT je možné vyhledávat dle následujících kritérií:
- organismus - o jaký druh plodiny/živočicha se jedná
- zacíleno na - zda je nová vlastnost organismu určená zejména pěstitelům, spotřebitelům, zpracovatelům/prodejcům a/nebo ke šlechtitelským účelům
- technika vzniku - jaká technika byla použita ke vzniku nové vlastnosti organismu
- povoleno v EU - zda je NBT organismus povolen k uvedení na trh v EU
Základní zkratky použité v knihovně NBT:
- CRISPR - jedna z metod nových technik šlechtění, z angl. Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats
- GE - genetická editace, geneticky editovaný
- GM - genetická modifikace, geneticky modifikovaný
- GMO - geneticky modifikovaný organismus
- NBT - nové techniky šlechtění (z angl. New Breeding Techniques)
- TALE(N) - jedna z metod nových technik šlechtění, z angl. Transcription Activator Like Effector Nuclease(s)
organismus | nová vlastnost | technika vzniku |
---|---|---|
kukuřice | vyšší výnos | CRISPR/Cas9 |
kukuřice | nižší obsah fytátu | zinkové prsty |
lnička setá | zvýšený obsah oleje | CRISPR/Cas9 |
maniok | rezistence vůči viru | CRISPR/Cas9 |
meloun | tolerance k herbicidům | CRISPR/Cas9 |
avokádo (plod hruškovce) | snížené hnědnutí dužiny plodu | CRISPR/Cas9 |
okurka | zvýšená tvorba plodů | CRISPR/Cas9 |
ovce | zvýšená tvorba svalové hmoty | CRISPR/Cas9 |
pampeliška | zvětšení kořenové biomasy, zvýšený výnos inulinu i přírodního kaučuku | CRISPR/Cas9 |
petúnie | delší doba květu | CRISPR/Cas9 |
rajče plané | zlepšený růst, více květů, větší plody, větší obsah lykopenu | CRISPR/Cas9 |
prase | odolnost vůči virové chorobě - PRRS (reprodukční a respirační syndrom prasat) | CRISPR/Cas9 |
prase | delece epitopů α-Gal a Neu5Gc, snížení humorální bariéry pro xenotransplantace | zinkové prsty |
pražman japonský | zvýšený růst svaloviny | CRISPR/Cas9 |
pšenice | odolnost proti houbové chorobě | TALEN |
pšenice | delší klidové období semen | CRISPR/Cas9 |
rajče | změněná barva plodu | CRISPR/Cas9 |
rajče | urychlený opad květů | CRISPR/Cas9 |
rajče | zvýšený obsah zdraví prospěšné GABA | CRISPR/Cas9 |
rajče | usnadnění sklizně | CRISPR/Cas9 |
Vytvoření knihovny NBT finančně podpořily:
Potravinářská komora ČR - Publikace vznikla v rámci Priority D (Bezpečnost potravin) výboru pro bezpečnost potravin a důvěru spotřebitele České technologické platformy pro potraviny ve spolupráci s Potravinářskou komorou České republiky za finanční podpory Ministerstva zemědělství ČR (dotační titul 10.E.a/2021).