Okurky rezistentní proti virovým chorobám

10.9.2016 |

V Izraeli se vědcům podařilo vyšlechtit okurky, které jsou rezistentní proti širokému spektru virových chorob. Pomohla jim k tomu jedna z nových technik šlechtění rostlin (NBT), metoda CRISPR/Cas9. (O této technice šlechtění Biotrin informoval v článku ze dne 21. 3. 2016.)

Poprvé tak bylo prokázáno, že metoda CRISPR/Cas9 je efektivním nástrojem úpravy genomu u okurek, kdy ke vzniku virové rezistence vedlo narušení eIF4E (eukaryotic translation initiation factor 4E) genu. Nově vyšlechtěná okurka vykazuje rezistenci proti virovému žloutnutí žilek tykvovitých (Cucumber Vein Yellowing Virus), viru žluté mozaiky cukety (Zucchini yellow mosaic virus) a viru kroužkovitosti papáji (Papaya ring spot mosaic virus-W). Kontrolní, neupravení jedinci naopak byli k těmto virovým patogenům citliví.

Virová rezistence u okurek se podařila udržet až do třetí generace zpětného křížení, a to bez genetické modifikace využívající divoce rostoucích rostlin jako zdroj rezistence. I proto jsou nově vyšlechtěné rostliny považovány za bezpečné z hlediska konzumace spotřebitelem a z pohledu životního prostředí.

Virově rezistentní okurku vyšlechtili vědci v izraelském Volcani Center a o svém výzkumu informovali ve vědeckém článku vydaném v časopise Molecular Plant Pathology.

 

Zdroj:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/mpp.12375/full