BIOTRIN je nezisková organizace vytvořená vědeckými
pracovníky pro šíření informací o moderních biotechnologiích.
Je tu pro vaši informaci a jako fórum vašich názorů.

Novoroční přípitek GM vínem

Novoroční přípitek GM vínem? I to by mohlo být v blízké budoucnosti realitou.

Množství potravin a nápojů, jejichž vlastnosti lze vylepšit pomocí geneticky modifikovaných organismů, stále roste. Výzkumní pracovníci vědeckého výzkumného ústavu VIB ve Flanders v Belgii mají jasno na jakou, ve velké míře prodávanou, položku, zaměří svůj výzkum – na víno. Vědcům z tamního ústavu se podařilo z kvasinek izolovat geny, které vínu propůjčují příchuť růží a medu. S využitím jeho výhod v praxi prostřednictvím genetických modifikací nemají v plánu váhat. Vzhledem k míře prodeje vína i piva po celém světě se jedná o slušný podnikatelský záměr.

Belgický tým vědců zastává názor, že vnesení modifikované DNA do výroby vína a piva může přinést nebývalý nárůst ve vytváření nových příchutí a genetické modifikace tak mohou být svěžím vánkem při zpracování vína a piva. Zdokonalení chutí oblíbených alkoholických nápojů může být mnohem efektivnější a ekonomicky výhodnější s využitím vhodných genetických modifikací. Vědci ke studiu genů pivovarské kvasinky Saccharomyces cerevisiae využili DNA analýzu, díky níž byly schopni identifikovat dva geny zodpovědné za produkci nejvyššího množství sloučeniny způsobující sladkou chuť – fenylethyl acetátu. Tento výzkum je vůbec prvním, kdy jsou mapovány geny kvasinek zodpovědné za produkci vysokých množství chutí. S využitím CRISPR/Cas9 technologie (technologie umožňující odebrání genu a jeho nahrazení genem jiným) pak dokázali těžit ze získaných genů značených jako TOR1 a FAS2.

Tým pracovníků z Belgie však není prvním, který se snaží hledat nové možnosti pro výrobu vína a piva prostřednictvím CRISPR technologie. Vědci z Illinoiské univerzity ve Spojených státech amerických využívají stejné metody k vývoji nápojů, po kterých nebudete mít kocovinu, což je jistě též atraktivním záměrem zejména pro pravidelné konzumenty.

Přestože je vylepšování jak chuťových vlastností, tak následků nadměrné konzumace alkoholických nápojů zajímavou oblastí současného výzkumu, na finální výrobky si budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Prozatím Vám tedy Biotrin do nového roku připíjí na zdraví vínem klasickým!

 

Zdroje:

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5058375/Experts-genetically-engineering-new-beers.html

http://www.gmo.news/2017-12-04-coming-soon-gmo-wine-experts-have-discovered-the-gene-in-yeast-dna-that-alters-flavor.html