BIOTRIN je nezisková organizace vytvořená vědeckými
pracovníky pro šíření informací o moderních biotechnologiích.
Je tu pro vaši informaci a jako fórum vašich názorů.

Bezpečnost potravin tématem letošního Světového dne zdraví

7. dubna se každoročně slaví Světový den zdraví. Světová zdravotní organizace – World Health Organisation (WHO) vyhlašuje pro tuto příležitost konkrétní téma, na které se příslušný rok zaměřují propagační a osvětové akce na globální i regionální úrovni. Pro letošek WHO zvolila téma bezpečnosti potravin, a to pod heslem „Z farmy až na talíř zajistěme bezpečné potraviny“ (z angl. „From farm to plate, make food safe.").

Generální ředitelka WHO, Margaret Chan, k tomuto tématu sdělila: „Produkce potravin se zprůmyslnila a jejich obchod i distribuce se globalizovali. Tyto změny mají za následek větší ohrožení potravin díky kontaminaci škodlivými činiteli, jako jsou např. baktérie, viry, parazité či různé chemikálie. Lokální potravinový problém se tak může rychle stát mezinárodním ohrožením. Navíc, zjistit původce problému v potravině je někdy velmi komplikované, pokud jedno balení potraviny obsahuje ingredience z různých zemí.“

Nebezpečné potraviny způsobují více než 200 nemocí od průjmů až po rakovinu. Příkladem nebezpečných potravin jsou nedovařená jídla živočišného původu, ovoce a zelenina kontaminované výkaly a korýši obsahující mořské biotoxiny.

Výzkum z roku 2010 mj. ukazuje, že:

  • Ve světě se vyskytlo cca 582 mil. případů 22 různých nemocí způsobených nebezpečnými potravinami, z toho skončilo smrtí cca 351 případů.
  • Nejvíce smrtelných případů způsobily bakterie Salmonella Typhi (52 tis. lidí), patogenní Escherichia coli (37 tis. lidí) a viry rodu Norovirus (35 tis. lidí).
  • Nejvíce onemocnění bylo zaznamenáno v africkém regionu a dále pak v jihovýchodní Asii.
  • Více než 40 % nemocných představují děti mladší 5 let.

WHO v této souvislosti vydává i vlastní doporučení určená spotřebiteli, která by jej měla dovést k bezpečným potravinám a jejich bezpečné konzumaci:

  • čistota a správné mytí konzumovaných potravin
  • oddělování syrových a hotových potravin
  • dostatečná tepelná příprava
  • skladování potravin při adekvátní teplotě
  • používání pitné vody a kvalitních surovin k jejich přípravě.

 

Zdroj: http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2015/food-safety/en/

http://www.szu.cz/tema/podpora-zdravi/svetovy-den-zdravi-2015